TotalCoach
U bevindt zich hier:
Home > Zwangerschap > Borstvoeding of flesvoeding?
zondag, 22 april 2018
 

   
Borstvoeding versus flesvoeding

Voordelen van borstvoeding

Voordelen voor je kind

 • De eerste borstvoeding heet colostrum dit zorgt voor een snelle doorstroming van de meconium (eerste en taaie poep!) door de darmen. Deze snelle doorstroming zorgt dat jullie kindje sneller afvalstoffen kan afvoeren en minder geel gaat zien.
 • De samenstelling van borstvoeding wordt iedere voeding aangepast op de behoefte van jullie kindje. Dit betekend dat iedere voeding anders van samenstelling is. De samenstelling van de borstvoeding bij een moeder die een te vroeg geboren baby heeft is heel anders dan bij een moeder die een baby krijgt met 40 weken. In de borstvoeding van moeders met een te vroeg geboren baby zitten bijvoorbeeld meer vetten om het kind goed te laten groeien. Daarom adviseren kinderartsen ook altijd om borstvoeding te geven in deze situatie.
 • Borstvoeding bevat antistoffen tegen ziekten. Het helpt bij de ontwikkeling van het afweersysteem van jullie kindje door het bevorderen van het uitrijpen van het spijsverteringskanaal. “Borstgevoede baby’s” onder andere minder kans op maag en darminfecties, oorontstekingen en luchtweginfecties.
 • Borstvoeding verkleint de kans op het ontwikkelen van allergieën bij jullie kind, zoals: “voedingsallergieën , astma en eczeem”.
 • Het geven van borstvoeding verkleint de kans op wiegendood.
 • Het cholesterol gehalte is bij borstgevoede baby’s op latere leeftijd lager dan bij flesgevoede baby’s.
 • Borstgevoede kinderen hebben een betere spraakontwikkeling. Om de voeding binnen te krijgen moet je kindje de mond en tongspieren optimaal gebruiken.
 • Moedermelk smaakt iedere dag anders, afhankelijk van wat je als moeder eet. Hierdoor leert je kindje al vroeg verschillende smaken kennen.
 • Borstgevoede baby’s hebben op latere leeftijd een lager cholesterol gehalte, minder overgewicht, minder suikerziekte en minder kans op hart- en vaatziekten in vergelijking met kunstvoedinggevoede baby’s.
 • Hoe langer je borstvoeding geeft hoe sterker deze effecten zijn.


Voordelen voor de moeder

 • Borstvoeding geven heeft voor jouw als moeder ook voordelen, het geven van borstvoeding zorgt voor minder bloedverlies door het vrijkomen van het hormoon oxytocine, wat zorgt voor het sneller krimpen van de baarmoeder.
 • Het hormoon oxytocine zorgt dat je een lagere bloeddruk hebt en minder stresshormonen in je lijf.
 • Langdurig geven van borstvoeding verlaagt de kans op borstkanker. (minimaal 6 maanden.)
 • Er is overtuigend bewijs dat het geven van borstvoeding de kans op reumatoïde artritis (chronische gewrichtsreuma) bij de moeder verlaagt.
 • Je bent sneller terug op je oude gewicht; het geven van borstvoeding kost 500 kc per dag extra.


Praktische voordelen:

 • Borstvoeding geven kan heel praktisch zijn, het is gratis, altijd voorradig en op de juiste temperatuur. Je hoeft geen flessen uit te koken en melk klaar te maken, wat minder tijd in beslag neemt.
 • Door het geven van borstvoeding krijgt zowel moeder, kind als vader meer rust: de hele voedingscyclus is korter, omdat jullie kindje direct kan drinken zodra hij of zij dit aangeeft en niet hoeft te wachten, getroost te worden, tot de fles opgewarmd is.


Voordelen van kunstvoeding

 • Als moeder hoef je niet alle voedingen zelf te geven. Wel wordt er geadviseerd om toch zoveel mogelijk dezelfde personen de fles te laten geven.
 • Het kan makkelijker zijn als je weer gaat werken.
 • Je mag weer een dieet volgen. (Aan de andere kant verbruik je 500 Kcal extra op een dag als je borstvoeding geeft)


Nadelen van borstvoeding

 • Borstvoeding geven kan betekenen dat je de eerste periode meer tijd moet investeren in het voeden van jullie kindje. Ga om je goed voor te bereiden bijvoorbeeld naar een informatieavond. Door beter op de hoogte te zijn van wat je kan verwachten en vooral wat allemaal normaal is, zul je meer ontspannen door de eerste periode stromen.
 • Na je verlof moet je meer “regelen” om borstvoeding te blijven geven. Bedenk van tevoren (in de zwangerschap) hoe je dit wilt gaan doen en maak goede afspraken met je werkgever! Wist je dat je 25% van je werktijd mag gebruiken om te kolven of om borstvoeding te geven?
 • Je kindje geeft aan wanneer het genoeg voeding heeft. Je ziet dus niet letterlijk wat er “naar binnen”  gaat. Sommige moeders ervaren dit als nadeel.
 • Alleen jij kunt je kindje de borst geven, wel kun je door middel van afkolven ieder ander de borstvoeding in een flesje laten geven.


Nadelen van kunstvoeding

 • Kunstvoeding wordt gemaakt uit koemelk. Dit is een van de grootste allergenen. Steeds meer Nederlanders hebben last van lactose intolerantie (koemelkallergie).
 • Bij kunstvoeding is het eerste halfjaar de samenstelling van iedere voeding en hoeveelheid volgens een vast schema. Het houdt dus minder rekening met de  behoefte van jullie kindje op dat moment en houdt geen rekening met te vroeg of juist laat geboren baby’s.
 • Bij niet borstgevoede kinderen vinden meer ziekenhuisopnamen plaats tijdens de eerste 3 levensjaren.
 • Met kunstvoeding gevoede kinderen hebben meer kans op overgewicht en het ontwikkelen van vroege diabetes (suikerziekte). Borstvoeding geef je op verzoek, hierdoor leert het kind al vroeg aan te geven wanneer het voldoende gegeten heeft. Dit in tegenstelling tot het kunstvoedinggevoede kind, dat doordrinkt tot de fles leeg is.
 • Kinderen die kunstvoeding krijgen hebben vaker last van obstipatie en darmkrampen.
 • Kunstvoeding bevat geen natuurlijke antistoffen om je kind te beschermen tegen allergieën en infecties.
 • Je bent zelf minder snel je vetreserves kwijt.
 • Kunstvoeding vraagt meer aandacht: je moet letten op de temperatuur van de melk, de samenstelling en het hygiënisch schoonmaken van speen en fles. Je moet nadenken hoeveel je kindje “moet” drinken.

Deel dit bericht:
Email Drucken Favoriten Twitter Facebook Stumbleupon Digg Technorati blogger google Yahoo
 
 
Gerelateerd aan dit artikel
Zwanger: 3 tot 6 maanden
Voor de meeste vrouwen is dit de beste periode van de zwangerschap. De ergste vermoeidheid is voorbij en de buik zit nog niet erg in de weg.Toch is dit ook de tijd waarin lastige klachten... Lees verder...
Voeding en zwangerschap
Een goede voeding is tijdens - maar ook voorafgaand aan - de zwangerschap extra belangrijk. In de hele zwangerschap is de baby afhankelijk van de voeding die de moeder gebruikt. De... Lees verder...
Vóór de zwangerschap
Als zwangerschap gewenst is, kan het zeker geen kwaad alvast zo gezond mogelijk te leven. Op die manier is het lichaam in een goede conditie op het moment dat de zwangerschap ontstaat. Het... Lees verder...
 
Net binnen gekomen
Overbelasting zorg door huidkanker
Het aantal behandelingen van huidkanker stijgt zo snel, dat het onmogelijk is om met de huidige middelen goede zorg te kunnen blijven bieden. Dat blijkt uit... Lees verder...
Nano-lifters vallen kankercellen aan
Onderzoekers hebben een nanodeeltje ontwikkeld dat voor het eerst een medicijn rechtstreeks in een kankercelkern kan brengen. Dit biedt nieuwe... Lees verder...
Hypnose helpt bij prikkelbare darm
Hypnose kan een effectieve behandeling zijn bij het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Het verlicht bij 40 procent van de patiënten de klachten, zo blijkt uit... Lees verder...
Lange vrouw hogere kans op eierstokkanker
Lange vrouwen lopen een groter risico op eierstokkanker. Dat blijkt uit een recente studie. Voor het onderzoek analyseerden wetenschappers van de Universiteit... Lees verder...
Scharreleieren even gezond als biologische
Voor je gezondheid maakt het niet uit welke eieren je koopt. Een biologisch of vrije-uitloopei verschilt in samenstelling niet bijzonder van een gewoon... Lees verder...
'Stof in aardbeien verlaagt kans Parkinson bij mannen'
Aardbeien, zwarte bessen, blauwe bessen en bramen kunnen bescherming bieden tegen Parkinson. Dat stellen althans onderzoekers van de Harvard School of Public... Lees verder...
'Je supermarkt bepaalt je gewicht'
De supermarkt die je bezoekt om je boodschappen te doen, is van invloed op je gewicht. Dat suggereert nieuw Frans onderzoek. Uit het onderzoek, gepubliceerd in... Lees verder...


Laatste update: 22 april 2018  © Copyright TotalCoach 2005 - 2012 | Disclaimer

Choose your language
Zoeken op
Laatste nieuws
Totaal

Bewegen

Voeding

Psyche

Afslanken

Zwangerschap

Overig

Lezershoek

Meestgelezen nieuws
Totaal
Bewegen
Voeding
Psyche
Afslanken
Zwangerschap
Overig
Lezershoek