TotalCoach
U bevindt zich hier:
Home > Voeding > Vetten
woensdag, 22 november 2017
 

   
Worden we dik van vet?

Vet heeft een negatief imago. De let op vet campagne heeft ons erg beïnvloed en we proberen alles wat vet bevat te mijden. We zijn er van overtuigd dat je van alles wat vet is dik wordt en dat het slecht is voor de gezondheid. Maar is dat wel zo? En zijn alle vetten gelijk? Langzaam begint het door te dringen dat er wel degelijk verschil tussen zit en dat sommige vetten zelfs essentieel zijn voor de gezondheid en de slanke lijn. Voorzichtig krabbelen voorlichtingsorganisaties terug en adviseren ze de mensen onderscheid te maken.

En dat is moeilijk. Want iets wat jaren met de paplepel in gegeven is, is er moeilijk weer uit te krijgen. Moeten we altijd lukraak grijpen naar de producten (zoals yoghurt) met 0% vet? Nee, diezelfde yoghurt kan barstensvol suiker zitten. Vet bevat weliswaar twee keer zoveel calorieeen per gram dan koolhydraten maar sommige vetten kunnen de wijzer op de weegschaal wel degelijk onder controle houden.

Zoals eerder vermeld is er bijna geen enkel product wat alleen uit vet bestaat. Alleen olie bestaat uit 100% vet. We noemen hierna de producten waarin in verhouding het meeste vet in zit.
We kunnen een onderscheid maken tussen plantaardige vetten en dierlijke vetten.
De plantaardige zijn zacht bij kamertemperatuur en komen voor in olie, noten, zaden en pitten. De dierlijke zijn hard en vindt men in vlees, vis, boter en alle zuivelproducten.
Ruwweg kunnen we verzadigde en onverzadigde vetten onderscheiden. Dit is een scheikundig onderscheid en heeft te maken met chemische verbindingen.

Even een klein stukje scheikunde in een notendop:

Bij verzadigde vetten zijn alle bindingsplaatsen van een koolstofatoom bezet met een waterstofatoom, dus verzadigd. Bij onverzadigde vetten zijn niet alle bindingsplaatsen van een koolstofatoom gevuld en zijn er nog mogelijkheden om meer stoffen te binden. Onverzadigde vetten kunnen weer onderverdeelt worden in enkelvoudig onverzadigd, dan is de koolstofketen slechts op een plaats onverzadigd, en bij meervoudig onverzadigd vet zijn er meer plaatsen nog onverzadigd.


Voedingsmiddelen waarin vet zit, bevatten meestal beide soorten vetzuren, maar de verhouding verschilt. Op basis daarvan kunnen we voedingsmiddelen indelen naar goed of slecht. Over het algemeen bevatten plantaardige vetten meer onverzadigde vetten(behalve kokosolie en palmpitolie) en dierlijke vetten (behalve vis) meer de verzadigde.


Deel dit bericht:
Email Drucken Favoriten Twitter Facebook Stumbleupon Digg Technorati blogger google Yahoo
 
 
Gerelateerd aan dit artikel
Slechte vetten
1. Met stip zijn dit de Transvetten. Onverzadigde vetten worden verhit in aanwezigheid van waterstof en fijngemalen nikkel deeltjes. Tijdens dit hardingsproces komt er een chemische... Lees verder...
Goede vetten
Onverzadigde vetten. 1. Meervoudig onverzadigde vetzuren: Ook wel omega 3 en omega 6 genoemd. De belangrijkste omega-6 vetzuur is linolzuur. Deze vindt men in de meeste plantaardige olieen,... Lees verder...
 
Net binnen gekomen
Overbelasting zorg door huidkanker
Het aantal behandelingen van huidkanker stijgt zo snel, dat het onmogelijk is om met de huidige middelen goede zorg te kunnen blijven bieden. Dat blijkt uit... Lees verder...
Nano-lifters vallen kankercellen aan
Onderzoekers hebben een nanodeeltje ontwikkeld dat voor het eerst een medicijn rechtstreeks in een kankercelkern kan brengen. Dit biedt nieuwe... Lees verder...
Hypnose helpt bij prikkelbare darm
Hypnose kan een effectieve behandeling zijn bij het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Het verlicht bij 40 procent van de patiënten de klachten, zo blijkt uit... Lees verder...
Lange vrouw hogere kans op eierstokkanker
Lange vrouwen lopen een groter risico op eierstokkanker. Dat blijkt uit een recente studie. Voor het onderzoek analyseerden wetenschappers van de Universiteit... Lees verder...
Scharreleieren even gezond als biologische
Voor je gezondheid maakt het niet uit welke eieren je koopt. Een biologisch of vrije-uitloopei verschilt in samenstelling niet bijzonder van een gewoon... Lees verder...
'Stof in aardbeien verlaagt kans Parkinson bij mannen'
Aardbeien, zwarte bessen, blauwe bessen en bramen kunnen bescherming bieden tegen Parkinson. Dat stellen althans onderzoekers van de Harvard School of Public... Lees verder...
'Je supermarkt bepaalt je gewicht'
De supermarkt die je bezoekt om je boodschappen te doen, is van invloed op je gewicht. Dat suggereert nieuw Frans onderzoek. Uit het onderzoek, gepubliceerd in... Lees verder...


Laatste update: 22 november 2017  © Copyright TotalCoach 2005 - 2012 | Disclaimer

Choose your language
Zoeken op
Laatste nieuws
Totaal

Bewegen

Voeding

Psyche

Afslanken

Zwangerschap

Overig

Lezershoek

Meestgelezen nieuws
Totaal
Bewegen
Voeding
Psyche
Afslanken
Zwangerschap
Overig
Lezershoek