TotalCoach
U bevindt zich hier:
Home > Voeding > Vetten > Slechte vetten
dinsdag, 26 september 2017
 

   
Slechte vetten

1. Met stip zijn dit de Transvetten.
Onverzadigde vetten worden verhit in aanwezigheid van waterstof en fijngemalen nikkel deeltjes. Tijdens dit hardingsproces komt er een chemische omzetting. De structuur verandert totaal. De reden waarom men dit gedaan heeft is omdat dit makkelijker te vervoeren is dan vloeibare oliën. En het is goedkoper. Een mindere mate van harding levert een nog steeds vloeibare olie op maar die minder snel ranzig wordt. Oftwel geraffineerde olie. Transvetten zitten vooral in margarine, bakolie, en in de vele commercieel gebakken artikelen zoals verpakte koek, chips, gefrituurde producten, mueslirepen, kant en klaarvoedsel en tal van bewerkte producten.

De schadelijke werking van transvetzuren zijn niet gering:
- Verhogen het LDL en verlagen het HDL
- Verhogen kans op hart- en vaatziekten (wil je nog een koekje erbij?)
- Belemmeren de werking van essentiele vetzuren
- Grotere kans op bloedstolsel in bloedvaten, hart en hersenen.
- Lege calorieeen, dus dikmakend.
- Veregeren allergieen

2. Verzadigde vetten.
Deze zitten vooral in vlees, volle zuivel producten, kaas, ijs, room, chocolade, snacks, frites, boter, margarine, ossewit, braadvet, palm- en kokosolie, koek en taart.

Functies en voordelen: Brandstof, bron van vitamines A en D, (margarine en boter), Bron van vitamines en mineralen (vlees en zuivel) en een bron van eiwitten. (vlees en zuivel)

Verzadigde vetten zouden cholesterol verhogend zijn. Dit staat op de helling.
Alle pertinente adviezen ten spijt, bestaat er onder wetenschappers absoluut geen eenduidigheid over de invloed van verzadigd vet op het ontstaan van hart- en vaatziekten en cholesterol. Sterker nog, het de hemel in geprezen linolzuur (‘goed voor hart en bloedvaten’) zou wel eens een wolf in schaapskleren kunnen zijn. Dr. Walter Willett, de hoogleraar humane voeding van Harvard die aan de wieg stond van de ‘magere’ maaltijdschijf, stelde zijn visie onlangs drastisch bij. "Achteraf blijkt het een te simplistische veronderstelling te zijn geweest.”

Vooralsnog is het zaak om niet al te veel verzadigde vetten te eten. Er zitten nog steeds veel calorieeen in per gewichtseenheid en overgewicht is niet goed voor de fysieke gezondheid en vaak ook niet voor de geestelijke gezondheid. Maar vetloos eten is ook schadelijk.
Total coach blijft kritisch en graag up to date. Wordt vervolgt.

Zoektermen: Vetten  Transvetten  Verzadigde vetten  Hard vet  

Deel dit bericht:
Email Drucken Favoriten Twitter Facebook Stumbleupon Digg Technorati blogger google Yahoo
 
 
Gerelateerd aan dit artikel
Goede vetten
Onverzadigde vetten. 1. Meervoudig onverzadigde vetzuren: Ook wel omega 3 en omega 6 genoemd. De belangrijkste omega-6 vetzuur is linolzuur. Deze vindt men in de meeste plantaardige olieen,... Lees verder...
Worden we dik van vet?
Vet heeft een negatief imago. De let op vet campagne heeft ons erg beïnvloed en we proberen alles wat vet bevat te mijden. We zijn er van overtuigd dat je van alles wat vet is dik... Lees verder...
 
Net binnen gekomen
Overbelasting zorg door huidkanker
Het aantal behandelingen van huidkanker stijgt zo snel, dat het onmogelijk is om met de huidige middelen goede zorg te kunnen blijven bieden. Dat blijkt uit... Lees verder...
Nano-lifters vallen kankercellen aan
Onderzoekers hebben een nanodeeltje ontwikkeld dat voor het eerst een medicijn rechtstreeks in een kankercelkern kan brengen. Dit biedt nieuwe... Lees verder...
Hypnose helpt bij prikkelbare darm
Hypnose kan een effectieve behandeling zijn bij het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Het verlicht bij 40 procent van de patiënten de klachten, zo blijkt uit... Lees verder...
Lange vrouw hogere kans op eierstokkanker
Lange vrouwen lopen een groter risico op eierstokkanker. Dat blijkt uit een recente studie. Voor het onderzoek analyseerden wetenschappers van de Universiteit... Lees verder...
Scharreleieren even gezond als biologische
Voor je gezondheid maakt het niet uit welke eieren je koopt. Een biologisch of vrije-uitloopei verschilt in samenstelling niet bijzonder van een gewoon... Lees verder...
'Stof in aardbeien verlaagt kans Parkinson bij mannen'
Aardbeien, zwarte bessen, blauwe bessen en bramen kunnen bescherming bieden tegen Parkinson. Dat stellen althans onderzoekers van de Harvard School of Public... Lees verder...
'Je supermarkt bepaalt je gewicht'
De supermarkt die je bezoekt om je boodschappen te doen, is van invloed op je gewicht. Dat suggereert nieuw Frans onderzoek. Uit het onderzoek, gepubliceerd in... Lees verder...


Laatste update: 26 september 2017  © Copyright TotalCoach 2005 - 2012 | Disclaimer

Choose your language
Zoeken op
Laatste nieuws
Totaal

Bewegen

Voeding

Psyche

Afslanken

Zwangerschap

Overig

Lezershoek

Meestgelezen nieuws
Totaal
Bewegen
Voeding
Psyche
Afslanken
Zwangerschap
Overig
Lezershoek