TotalCoach
U bevindt zich hier:
Home > Voeding > Laatste voedingsnieuws > Oorzaak darmkanker door rood vlees
maandag, 28 mei 2018
 

   
Oorzaak darmkanker door rood vlees

Dezelfde onderzoekers hadden in eerdere onderzoeken al een verband aangetoond tussen het eten van rood vlees en bewerkt vlees en een verhoogd risico van kanker van de dikke darm en de endeldarm. Degenen die twee of meer porties rood of bewerkt vlees per dag aten, hadden een derde meer kans op colorectale kanker dan degenen die dat minder dan één maal per week aten. Nu hebben ze ook de achtergrond van dit verband ontdekt. De vrijwilligers kregen steeds gedurende vijftien dagen één van de volgende drie diëten: veel rood vlees (420 g per dag), vegetarisch, veel rood vlees met veel vezels.

Bij 21 deelnemers werd met het roodvleesdieet significant meer N-nitrosoverbindingen in de ontlasting gevonden dan met het vegetarische dieet. N-nitrosoverbindingen zijn sterk kankerverwekkend doordat ze een verbinding aangaan met het DNA in cellen van de dikke darm. Bij dertien van de deelnemers werd bij het dieet met veel rood vlees en veel vezels een hoeveelheid van de kankerverwekkende verbinding gevonden die tussen veel rood vlees en vegetarisch in lag.

Het lichaam is in staat schade aan het DNA te herstellen. Vezels kunnen hierbij helpen. Wanneer dit echter niet gebeurt dan ontstaat kanker. De meeste gevallen van deze vorm van kanker ontstaan bij personen boven de 60. Hiervan is 5% erfelijk. Volgens experts is 70% van de gevallen te voorkomen door verandering in de voeding.

Bron: Ortho-Institute


Deel dit bericht:
Email Drucken Favoriten Twitter Facebook Stumbleupon Digg Technorati blogger google Yahoo
Aantal keren gelezen: 1593
Reacties (0)Add Comment

Reageer op dit artikel:

busy
 
 
Gerelateerd aan dit artikel
Synbiotica verlagen risico colorectaal kanker
Suppletie met synbiotica, een combinatie van pre- en probiotica, verlaagt het risico van colorectaal kanker. Dit was de conclusie uit een Zweeds onderzoek met 37 patiënten met colorectaal... Lees verder...
Veel vis verkleint kans op darmkanker
Wie wekelijks een keer vis eet, heeft 4 procent minder kans op kanker in de dikke darm. Bij drie keer in de week vis op het menu is dat 12 procent, want de kans daalt met 4 procent per... Lees verder...
Zuivel tijdens kinderjaren verhoogt risico darmkanker later
Een hoge inname van zuivelproducten tijdens de kindertijd verhoogt bij volwassenheid het risico van colorectale kanker. Dit bleek uit een studie waaraan 4.383 patiënten, geworven tijdens... Lees verder...
Groente en fruit goed tegen dikkedarmkanker
Mensen die veel groente en fruit eten, blijken 20 tot 25 procent minder kans te hebben op het ontwikkelen van dikkedarmkanker dan mensen die dit weinig doen. Dit geldt echter alleen voor... Lees verder...
Vis verlaagt mogelijk risico colorectaalkanker
Het eten van meer vis verlaagt mogelijk het risico van colorectaalkanker en in het bijzonder van distale darmkanker. Dit bleek uit een Japans onderzoek met 782 patiënten met... Lees verder...
Vitamine D van invloed op endeldarmkanker
Een laag vitamine D-gehalte in het bloed verhoogt het risico van endeldarmkanker. Dit is de conclusie van een Japanse studie. Aan de studie namen 38.373 personen deel die gedurende een... Lees verder...
Preventie van darmkanker met omega 3-vetzuren
Alleen wanneer gecorrigeerd werd voor aspirinegebruik bleek er een verband te bestaan tussen hogere bloedspiegels van omega 3-vetzuren en een verlaagde kans op het krijgen van kanker aan... Lees verder...
 
Net binnen gekomen
Overbelasting zorg door huidkanker
Het aantal behandelingen van huidkanker stijgt zo snel, dat het onmogelijk is om met de huidige middelen goede zorg te kunnen blijven bieden. Dat blijkt uit... Lees verder...
Nano-lifters vallen kankercellen aan
Onderzoekers hebben een nanodeeltje ontwikkeld dat voor het eerst een medicijn rechtstreeks in een kankercelkern kan brengen. Dit biedt nieuwe... Lees verder...
Hypnose helpt bij prikkelbare darm
Hypnose kan een effectieve behandeling zijn bij het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Het verlicht bij 40 procent van de patiënten de klachten, zo blijkt uit... Lees verder...
Lange vrouw hogere kans op eierstokkanker
Lange vrouwen lopen een groter risico op eierstokkanker. Dat blijkt uit een recente studie. Voor het onderzoek analyseerden wetenschappers van de Universiteit... Lees verder...
Scharreleieren even gezond als biologische
Voor je gezondheid maakt het niet uit welke eieren je koopt. Een biologisch of vrije-uitloopei verschilt in samenstelling niet bijzonder van een gewoon... Lees verder...
'Stof in aardbeien verlaagt kans Parkinson bij mannen'
Aardbeien, zwarte bessen, blauwe bessen en bramen kunnen bescherming bieden tegen Parkinson. Dat stellen althans onderzoekers van de Harvard School of Public... Lees verder...
'Je supermarkt bepaalt je gewicht'
De supermarkt die je bezoekt om je boodschappen te doen, is van invloed op je gewicht. Dat suggereert nieuw Frans onderzoek. Uit het onderzoek, gepubliceerd in... Lees verder...


Laatste update: 28 mei 2018  © Copyright TotalCoach 2005 - 2012 | Disclaimer

Choose your language
Zoeken op
Laatste nieuws
Totaal

Bewegen

Voeding

Psyche

Afslanken

Zwangerschap

Overig

Lezershoek

Meestgelezen nieuws
Totaal
Bewegen
Voeding
Psyche
Afslanken
Zwangerschap
Overig
Lezershoek