U bevindt zich hier:
Home > TotalCoach > Lezershoek > Natuurgeneeswijze - Natuurgeneesmiddelen
maandag, 28 mei 2018
 

   
Natuurgeneeswijze - Natuurgeneesmiddelen

Natuurgeneeswijze -het gebruik van Natuurgeneesmiddelen zoals kruiden, planten en mineralen voor allerlei klachten, aandoeningen en ziektes- is al eeuwen oud. In de 5e eeuw stond de ontwikkeling van de Natuurgeneeskunde stil, maar dit kwam later weer tot grote bloei. Natuurgeneeswijzen als Ayurveda, Homeopathie, Fytotherapie, Orthomoleculaire geneeskunde en Mesologie hanteren Fytotherapeutica c.q. geneeskrachtige natuurlijke middelen, kruiden/planten en kruidentherapie.

Natuurgeneeswijze - Natuurgeneeskunde
Natuurgeneeswijze of Natuurgeneeskunde en de toepassing van Natuurmiddelen of Plantaardige middelen ter bevordering van de gezondheid en genezing van aandoeningen en ziektes, is al eeuwenoud. Deskundigen op dit gebied geven aan dat de mensheid van ca. 300.000 jaar geleden een intensieve band had met de natuur. Het is zeer aannemelijk dat dit heeft geleid tot het gebruik van natuurlijke i.c. plantaardige, dierlijke en minerale middelen om zo gezond mogelijk te blijven en verschillende klachten, aandoeningen en ziektes te bestrijden. Hieronder wordt een kort overzicht gegeven van eeuwenoude bronnen die melding maken van Natuurgeneeskundige belangstelling en het gebruik van Natuurgeneesmiddelen Geneeskrachtige Kruiden en Plantaardige middelen.

Natuurgeneeskunde Natuurlijke middelen
Natuurgeneeskunde en het gebruik van natuurlijke middelen, gaat meer dan 5000 jaar terug. Er zijn in verschillende landen aanwijzingen en bronnen gevonden die getuigen van het gebruik van natuurlijke middelen die als Natuurgeneesmiddelen werden toegepast.

Plantaardige Geneesmiddelen Mesopetamië
Plantaardige Geneesmiddelen. In Mesopotamië zijn kleitabletten gevonden met een beschrijving, receptuur van Plantaardige geneesmiddelen.

Ayurveda Natuurgeneeswijze India
Ayrvedisch. In India stond de Ayurvedische geneeskunde al vroeg op hoog niveau. Ayurveda wordt (vooralsnog) beschouwd als de oudste Natuurgeneeswijze ter wereld, met een heel lang bestaand uitgewerkt medisch systeem van vóór de 7e eeuw v.Chr.

Geneeskrachtige Natuurmiddelen Egypte
Geneeskrachtige natuurmiddelen. In Egypte heeft men Papyrusrollen gevonden met vermeldingen over de Geneeskrachtige natuurmiddelen van zowel dierlijke als plantaardige middelen.

Geneeskrachtige Kruiden China
Chinese Geneeskrachtige Kruiden. In China trof men de zogenaamde 'Orakelbotten' aan. In deze botten van dieren stonden recepten van Geneeskrachtige Kruiden gekrast. In China was er al vroeg sprake van Natuurgeneeskunde en medische kennis op hoog niveau. Zowel wat betreft de kennis van het menselijk lichaam als de vaardigheden om een juiste diagnose te stellen. In geschriften werd de kennis van Natuurlijke geneesmiddelen en bestanddelen van planten, dieren en mineralen vastgelegd. Een zeer opmerkelijk gegeven is dat er in China al 800 jaar vóór de Europese uitvinding van de drukpers Chinese Kruidenboeken werden gedrukt. Vergeleken met 5000 jaar geleden, lijken de traditionele apotheken niet of nauwelijks veranderd. De traditionele Natuurgenezers gebruiken ongeveer 7000 planten volgens vaststaande formules. Apothekers geven heden ten dage in China individueel bereide mengsels mee. De patiënt krijgt dan papieren zakjes mee met een voorraad voor max. 2 weken (14 zakjes). Soms wordt van dit mengsel poeders of pillen gemaakt, soms moet men het mengsel zelf verder bereiden tot soep, pap of afkooksels.

Natuurgeneeskunde in Europa

Plantgeneeskunde Grieken
Hippocrates Geneeskrachtige Planten. In Europa stond Hippocrates bekend als de 'vader van de geneeskunde'. Hippocrates zag ziekte als een verstoring in het evenwicht van de lichaamssappen (zwarte en gele gal, bloed en flegma). Remedies tegen deze verstoring waren volgens hem: gezonde voeding, rust, watertherapie, massage en plantaardige middelen. Hippocrates stelde een lijst samen met 300 inheemse, Geneeskrachtige planten die 'het gewone volk' op eenvoudige wijze kon aanplanten. Tevens beschreef Hippocrates hoe de remedies bereid moesten worden om de gezondheid te bevorderen. Deze lijst met geneeskrachtige planten, volksmiddeltjes, leefadviezen en regels is later door de Romeinen overgenomen.

Geneeskrachtig Kruidenboek Romeinen
Romeins Kruidenboek. De Romeinen zagen -naast de remedies van Hippocrates- het belang in van schoon water en riolering. Tevens werden aspecten als magie en religie aan de grondbeginselen toegevoegd. Er zijn drie Romeinen geweest die Hippocrates' ideeën verder uitgewerkt hebben: Celsus, Dioscorides en Galenus. Celsus schreef een 'handleiding voor geneeskunde' en gebruikte daarvoor de in kleitabletten weergegeven kennis van de oude Egyptenaren. Dioscorides schreef 60 jaar na Christus de:
Materia Medica - een zeer belangwekkend Geneeskrachtig Kruidenboek, hetgeen zo'n 1500 jaar lang het standaardwerk, hét handboek voor vele natuurgeneesartsen is gebleven. De 'Materia Medica' beschrijft meer dan 600 planten zeer gedetailleerd; zowel de uiterlijke herkenning als de geneeskrachtige toepassing.

Kruidenmengsels. In de tijd van Galenus (131-199 na Chr.) werd het denken steeds technischer. Het lichaam werd gezien als een machine en simpel reparabel wanneer verstoringen of ziektes optraden. Galenus bewerkte Hippocrates' oorspronkelijke ideeën en stimuleerde Romeinse ambtenaren alle geneesmiddelen te controleren op de aanwezigheid van geneeskrachtige stoffen. Galenus fabriceerde allerlei complexe Kruidenmengsels die hij zowel van de Grieken als de Egyptenaren had afgekeken. Deze 'Galenische Geneesmiddelen' werden aangeprezen als wondermiddelen en bevatten soms meer dan 100 ingrediënten. Voor het 'gewone volk' was het niet langer mogelijk om deze kruidenmengsels zelf samen te stellen. Dit konden alleen apothekers en artsen, die al snel misbruik maakten van deze unieke positie. Ze verkochten deze 'speciale bereidingen' en wondermiddelen met woekerwinsten.

Na de val van Rome (5e eeuw) brak voor Europa een chaotische en zware tijd aan. Ontwikkeling van wetenschap en geneeskunde stagneerde; er vond geen onderzoek meer plaats. Geneesheren behandelden hun patiënten met overgebleven volksmiddeltjes, magie en rituelen. Het centrum van kennis en wetenschap verplaatste zich naar het Oosten.

Kruiden Specerijen Perzië en Arabië
Kruiden Specerijen. De Perzen en Arabieren hebben de Griekse wijsheid en de Galenische Geneeskunde bewaard en behouden, vermengd met Egyptische kennis en Volksgeneeskunde. De Arabieren waren een volk van echte handelaren en brachten exotische Kruiden en specerijen mee, hetgeen ze toe voegden aan de 'Materia Medica' van Dioscorides. Als gevolg hiervan kwam er een samengestelde mengeling van kennis uit verschillende culturen. Eigenlijk is het dus uiteindelijk aan de Perzen en Arabieren te danken dat veel fundamentele informatie en kennis niet verloren is gegaan en bewaard is gebleven.

Geneeskrachtige Plantenkennis Europa
Klooster Geneeskrachtige Plantenkennis. In Europa hebben de kloosters een belangrijke rol gespeeld in het bewaren van Geneeskrachtige plantenkennis. De kloosters hadden de taak om zieken te verzorgen, geneeskrachtige planten te telen, nieuwe kruiden toe te passen en reeds bestaande kennis aan elkaar door te geven of te kopiëren. De klassieke kennis uit het klooster vermengde zich met de volksgeneeswijze na de uitvinding van de drukpers. De kennis over Kruiden werd nu schriftelijk vastgelegd in de vorm Kruidengidsen. De eerste uitgave werd gedrukt in spreektaal, waardoor deze kruidenkennis voor iedereen toegankelijk werd en het doorgeven aan een volgende generatie mogelijk maakte. Het gewone volk maakte vanaf die tijd gebruik van kennis, die voorheen alleen voor de elite bestemd was. Burgers waren nu zelf in staat om allerlei kruidenremedies te bereiden, hetgeen sterk tegen de zin in druiste van apothekers en artsen. Deze ontwikkeling tastte hun unieke positie aan en doorkruiste hun ambities om rijk te worden. Er ontstond vervolgens een strijd tussen kruidenvrouwtjes, artsen en apothekers. Het uiteindelijke resultaat was dat het beroep van arts werd beschermd en alleen apothekers (koninklijke) toestemming kregen om medicijnen te bereiden.

Natuurgeneeskunde Nieuwe Impulsen
De Natuurgeneeskunde kreeg, naast de uitvinding van de boekdrukkunst, ook sterke nieuwe impulsen van een ander verschijnsel, n.l: de ontdekkingsreizen. Door de ontdekkingsreizen naar Amerika kwamen kolonisten in aanraking met Indianen. De Indianen beschikten over een indrukwekkende kennis betreffende de werking van Geneeskrachtige planten. Shamanen, medicijnmannen en vrouwen brachten zichzelf in een droomtoestand en gebruikten hierbij een dierentotem, medicijnenwiel, tabak, paddestoelen(gif), ratels of trommels. De bedoeling was dat ze in 'hogere sferen' raakten om zodoende wijze adviezen te kunnen geven. In werkelijkheid verkregen ze hun wijsheid door observatie, gissen en missen en het doorgeven van hun successen aan nakomelingen.

Doordat Indianen en kolonisten hun plantenkennis met elkaar uitwisselden, ontstond een bijzondere mengeling van wijsheid. Bij thuiskomst in Europa legden de kolonisten hun indrukken en ervaringen vast. Al spoedig ontstonden de eerste 'doe-het-zelf diagnosegidsen'. Vooral bij arbeiders waren deze gidsen zeer in trek. En zo kwam de kennis weer terug bij het 'gewone volk'.

Geneeskrachtige Planten Onderzoek
Onderzoek Geneeskrachtige Planten. Vervolgens kwam onderzoek naar de werking van Geneeskrachtige planten snel op gang. Onderzoek richtte zich met name op identificatie en isolatie van werkzame bestanddelen. In het begin van de 19e eeuw lukte het om bepaalde bestanddelen (kaloïden) te isoleren en de krachtige werking hiervan werd ontdekt. In 1852 slaagden analisten erin salicine op een kunstmatige wijze samen te stellen. Verder lukte het de firma Bayer in 1899 om geïsoleerde chemische en synthetische stoffen te bereiden. Het 'aspirientje' kwam op de markt. Het effect was dat de volksgeneeskunde hierdoor langzaam maar zeker steeds meer terrein verloor. Decennia lang was er een sterke succesvolle opmars van reguliere (synthetische) geneesmiddelen. De reguliere geneeskunde leek oppermachtig, totdat steeds duidelijker werd dat reguliere geneesmiddelen soms ook vervelende, ongewenste bijwerkingen en interacties kunnen hebben. Bij niet correct gebruik bleken ze soms zelfs schadelijk of toxisch zijn. De reactie die hierop volgde was, dat men op zoek ging naar alternatieven. De oude kruiden en middeltjes van oma werden weer populair. Zo leefde de verloren gewaande belangstelling voor de traditionele volksgeneeskunde geleidelijk aan weer weer op en hiermee de Natuurgeneeswijzen.

Natuurgeneeskunde - Natuurgeneeswijze
De Natuurgeneeskunde deed zijn intrede en kreeg grote belangstelling. Eind jaren '70, begin jaren '80 kondigde zich een enorme opleving aan in de Klassieke Homeopathie. Enkele jaren later werd wetenschappelijk onderzoek naar werkzame bestanddelen, werkzaamheid en veiligheid van Fytotherapeutica ingezet. Tegenwoordig zijn er verschillende vormen van Natuurgeneeswijzen c.q. Natuurgeneeskunde, zoals o.a.

* Ayurveda Natuurgeneeswijze
* Orthomoleculaire Geneeswijze
* Homeopathie
* Fytotherapie
* Mesologie

Ook gebruiken mensen tegenwoordig over het algemeen steeds meer natuurlijke middelen, planten en kruiden, zoals bv. in de keuken bij de voedselbereiding en in de vorm van zelfmedicatie.

Bron: mens-en-gezondheid.infonu.nl


Deel dit bericht:
Email Drucken Favoriten Twitter Facebook Stumbleupon Digg Technorati blogger google Yahoo
Aantal keren gelezen: 3606
Reacties (0)Add Comment

Reageer op dit artikel:

busy
 
Gerelateerd aan dit artikel
Net binnen gekomen
Overbelasting zorg door huidkanker
Het aantal behandelingen van huidkanker stijgt zo snel, dat het onmogelijk is om met de huidige middelen goede zorg te kunnen blijven bieden. Dat blijkt uit... Lees verder...
Nano-lifters vallen kankercellen aan
Onderzoekers hebben een nanodeeltje ontwikkeld dat voor het eerst een medicijn rechtstreeks in een kankercelkern kan brengen. Dit biedt nieuwe... Lees verder...
Hypnose helpt bij prikkelbare darm
Hypnose kan een effectieve behandeling zijn bij het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Het verlicht bij 40 procent van de patiënten de klachten, zo blijkt uit... Lees verder...
Lange vrouw hogere kans op eierstokkanker
Lange vrouwen lopen een groter risico op eierstokkanker. Dat blijkt uit een recente studie. Voor het onderzoek analyseerden wetenschappers van de Universiteit... Lees verder...
Scharreleieren even gezond als biologische
Voor je gezondheid maakt het niet uit welke eieren je koopt. Een biologisch of vrije-uitloopei verschilt in samenstelling niet bijzonder van een gewoon... Lees verder...
'Stof in aardbeien verlaagt kans Parkinson bij mannen'
Aardbeien, zwarte bessen, blauwe bessen en bramen kunnen bescherming bieden tegen Parkinson. Dat stellen althans onderzoekers van de Harvard School of Public... Lees verder...
'Je supermarkt bepaalt je gewicht'
De supermarkt die je bezoekt om je boodschappen te doen, is van invloed op je gewicht. Dat suggereert nieuw Frans onderzoek. Uit het onderzoek, gepubliceerd in... Lees verder...


Laatste update: 28 mei 2018  © Copyright TotalCoach 2005 - 2012 | Disclaimer

Choose your language
Zoeken op
Laatste nieuws
Totaal

Bewegen

Voeding

Psyche

Afslanken

Zwangerschap

Overig

Lezershoek

Meestgelezen nieuws
Totaal
Bewegen
Voeding
Psyche
Afslanken
Zwangerschap
Overig
Lezershoek