TotalCoach
U bevindt zich hier:
Home > Voeding > Koolhydraten
woensdag, 22 november 2017
 

   
Waar zitten koolhydraten in?
(20 Stemmen)

Koolhydraten zijn de laatste jaren veel in opspraak geweest. Bij sommige diëten werden ze helemaal geschrapt zodat mensen zich moesten voeden met alleen vet en eiwitrijke voedingsmiddelen. Omdat ik iedereen aanspoor om de gehele levensstijl te veranderen en dus ook te gaan bewegen en sporten, is gezonde voeding zonder deze belangrijke leverancier van energie niet mogelijk. Er zal door een gebrek aan koolhydraten al snel een te kort aan vezels, vitaminen en mineralen en energie ontstaan.

Koolhydraten is onze voornaamste energiebron. De mens kan uit dit bestanddeel het gemakkelijkst energie vrijmaken. (1gram = 4 kcal). Alleen we moeten ons niet alleen richten op de hoeveelheid koolhydraten als wel op de volwaardigheid van de voedingsmiddelen. Maar waar zitten koolhydraten in? De koolhydraten die in onze voeding voorkomen zijn suikers en zetmeel. We onderscheiden:

Enkelvoudige koolhydraten.
- Glucose. De belangrijkste brandstof voor ons lichaam. Alle koolhydraten worden afgebroken/omgebouwd tot glucose, omdat glucose de vorm is waarin ons lichaam deze brandstof verbruikt. Glucose kan zeer snel in het bloed worden opgenomen en om die reden wordt het vaak door sporters gebruikt. Ander namen zijn dextrose en druivensuiker. Dit is in de handel te verkrijgen in poeder of tabletvorm onder de naam druivensuiker.
- Fructose. Dit komt voor in alle fruitsoorten en honing. Ook wel vruchtensuiker genoemd.
- Galactose. Vormt samen met glucose het tweevoudg koolhydraat lactose. Dat zit in melk.

Tweevoudige koolhydraten.
- Sacharose. Deze is opgebouwd uit de enkelvoudige koolhydraten glucose en fructose. Dit kennen we in de vorm van suiker.
- Lactose. Melksuiker in melkproducten.
- Maltose. Bijvoorbeeld havermout en als bestanddeel van bier. (gerst).

Meervoudige koolhydraten.
- Zetmeel. Zeer belangrijk. Zit in brood, pasta, rijst, aardappelen en peulvruchten.
- Gemodificeerd zetmeel. Gemodificeerd wilzeggen: gewijzigd. Het zetmeel ondergaat een chemische behandeling waardoor het geschikter is voor bepaalde doeleinden bij voorbeeld in snelklaarproducten, zoals sauzen en soepjes in pakjes.
- Glycogeen. Als we koolhydraten eten slaan we het op in de vorm van glycogeen.
- Voedingsvezels. Hier zit geen energie in, maar zijn essentieel voor de vertering.

Kort samengevat:

Koolhydraten zitten in druivensuiker, suiker, fruit, honing, alle granensoorten (ontbijtgranen, havervlokken, rogge, gerst, tarwe) alle broodsoorten, pasta, rijst, aardappelen, groente, peulvruchten (erwten, bonen, kapucijners, linzen), melkproducten en meel- en meelproducten(pannenkoeken). Alleen er zijn dus verschillende soorten koolhydraten.

Zoektermen: Voeding  Koolhydraten  Vezels  Zetmeel  Glycogeen  

Deel dit bericht:
Email Drucken Favoriten Twitter Facebook Stumbleupon Digg Technorati blogger google Yahoo
 
 
Gerelateerd aan dit artikel
Goede en slechte koolhydraten
We kunnen 2 richtlijnen onderscheiden: 1. Zitten er vitaminen, mineralen of ander stoffen in het product? Zo niet, dan kun je je voorstellen dat dat geen bijdrage levert aan de gezondheid.... Lees verder...
Functies van koolhydraten
Koolhydraten fungeren als: 1. Brandstof. Alle koolhydraten in de voeding komen in het spijs verterings kanaal. Het wordt afgebroken tot glucose (behalve de vezels) en dan komt het in de... Lees verder...
 
Net binnen gekomen
Overbelasting zorg door huidkanker
Het aantal behandelingen van huidkanker stijgt zo snel, dat het onmogelijk is om met de huidige middelen goede zorg te kunnen blijven bieden. Dat blijkt uit... Lees verder...
Nano-lifters vallen kankercellen aan
Onderzoekers hebben een nanodeeltje ontwikkeld dat voor het eerst een medicijn rechtstreeks in een kankercelkern kan brengen. Dit biedt nieuwe... Lees verder...
Hypnose helpt bij prikkelbare darm
Hypnose kan een effectieve behandeling zijn bij het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Het verlicht bij 40 procent van de patiënten de klachten, zo blijkt uit... Lees verder...
Lange vrouw hogere kans op eierstokkanker
Lange vrouwen lopen een groter risico op eierstokkanker. Dat blijkt uit een recente studie. Voor het onderzoek analyseerden wetenschappers van de Universiteit... Lees verder...
Scharreleieren even gezond als biologische
Voor je gezondheid maakt het niet uit welke eieren je koopt. Een biologisch of vrije-uitloopei verschilt in samenstelling niet bijzonder van een gewoon... Lees verder...
'Stof in aardbeien verlaagt kans Parkinson bij mannen'
Aardbeien, zwarte bessen, blauwe bessen en bramen kunnen bescherming bieden tegen Parkinson. Dat stellen althans onderzoekers van de Harvard School of Public... Lees verder...
'Je supermarkt bepaalt je gewicht'
De supermarkt die je bezoekt om je boodschappen te doen, is van invloed op je gewicht. Dat suggereert nieuw Frans onderzoek. Uit het onderzoek, gepubliceerd in... Lees verder...


Laatste update: 22 november 2017  © Copyright TotalCoach 2005 - 2012 | Disclaimer

Choose your language
Zoeken op
Laatste nieuws
Totaal

Bewegen

Voeding

Psyche

Afslanken

Zwangerschap

Overig

Lezershoek

Meestgelezen nieuws
Totaal
Bewegen
Voeding
Psyche
Afslanken
Zwangerschap
Overig
Lezershoek